Min nabo kom kørende ind i sin indkørsel, mens jeg stod og baksede med at få drejet nøglen i låsen i vores bryggersdør. Den har drillet i et stykke tid, og jeg var lige ved at opgive at få låst den dør op og så gå ind ad entredøren i stedet for.

Men naboen havde åbenbart set mig stå og slås med låsen, for han kaldte over til mig og spurgte, om jeg havde problemer med at få låst op, hvilket jeg jo kunne bekræfte. Han kom over til mig og spurgte, om han skulle prøve at hjælpe, og det takkede jeg selvfølgelig ja til.

Til min store overraskelse stak han bare nøglen i låsen, hvorefter han trykkede hård med den ene hånd et sted på låseblikket. Og det gav pote, for så kunne han pludselig uden problemer dreje nøglen og låse døren op.

Tidligere låsesmed

Jeg forstår godt din overraskelse, sagde han med et smil, men sagen er, at jeg indtil for en halv snes år siden arbejdede som låsesmed på Amager, fortalte min nabo. Det havde jeg aldrig før hørt noget om, for i al den tid, vi har været naboer, har han arbejdet som sælger i det store byggemarked, hvor jeg også selv handler af og til.

Min nabo takkede ja til en fyraftensbajer inde ved køkkenspisebordet, og da vi sad og sludrede, fortalte han, at han som sagt var uddannet som låsesmed, men efter en del år i den branche, var han blevet godt og grundigt træt af det arbejde, så han havde valgt at skifte fag, og nu havde han det rigtig godt med sit arbejde i byggemarkedet.

Genstridige låse

Jeg kunne selvfølgelig ikke lade være med at spørge ham, om han havde et godt råd med hensyn til den genstridige lås i bryggersdøren. Og det havde han, men det gik såmænd bare ud på, at jeg burde få skiftet låsen ud så hurtigt som muligt, for når først sådan en gammel lås er begyndt at drille, så kan man være nogenlunde sikker på, at det bare bliver værre, sagde han.

Han fortsatte med at understrege, at hvis jeg valgte at få skiftet låsen, så skulle jeg altså vælge en ordentlig, moderne lås, for det kan i hvert fald ikke betale sig at spare på den slags, hvis man gerne vil have en ordentlig beskyttelse mod indbrud. Gammeldags låse af den type, du har i bryggersdøren, er alt for nemme at bryde op for en fingernem tyveknægt, der sagtens kan åbne den dør uden at brække den op med et koben, forklarede han.

Han henviste mig til en bestemt låsesmed i København, hvor jeg kan købe en lås af den helt rigtige type, som godt kan passe i den dør, vi har, fortalte han. Og så tilbød han, at han gerne ville montere låsen for mig, når jeg havde fået den købt. Og den type låse forhandler vi faktisk ikke i byggemarkedet, så du bør tage ind til den rigtige låsesmed, anbefalede han.

Så i morgen vil jeg køre ind og købe den nye lås, så min nabo kan få den monteret.

P.S.: Du kan her se de områder, den nye og moderne låsesmed dækker i og omkring København: https://www.dencyklendelaasesmed.dk/omrader/