At jyden er både lun, stærk og sej – det ved alle jo godt. Og at jyder generelt er mere hårdføre end indfødte københavnere er en sandhed, kun københavnere kan betvivle. Når det er sagt: Ingen er så seje, at de ikke påvirkes af traumatiske hændelser, og den slags hændelser er der faktisk mange faggrupper, der jævnligt udsættes for. Tag bare grupper som reddere, brandmænd, politifolk, vagter og andet godtfolk. De bliver jo udsatte for lidt af hvert, og hvordan pokker bearbejder de alt det?

Kollegial samtaleterapi

I vagtstuerne på brandstationer og Falck m.fl. er det normalt at tale voldsomme hændelser igennem med kolleger. Nogle er bedre til det end andre, og i øvrigt svinger behovet for denne slags samtaler meget. Nogle har nærmest altid behovet – andre har brug for at fordøje lidt på oplevelserne først eller har kun brug for kollegasnak i særligt voldsomme tilfælde.

Men hvad gør man, hvis det er virkelig slemt – og en snak med kolleger bare ikke rækker selv for en stærk jyde?

Professionel psykologhjælp

Flere og flere arbejdspladser, der beskæftiger mennesker, der udsættes for slemme hændelser på den ene eller anden vis, har indgået aftaler med virksomheder som Nordisk Krisekorps, der er en koordinerende enhed, der sikrer lynhurtig adgang til psykologer med enorm erfaring i håndtering af krisehjælp.

Nordisk Krisekorps er et fremragende eksempel, for de dækker hele Skandinavien, hvilket er en fordel for de mange virksomheder, der arbejder på tværs af Skandinavien. Og her i Jylland kender vi dem godt – faktisk har min arbejdsplads en aftale med dem, og det har vi nydt godt af ved flere lejligheder.

Værdien af professionel psykologhjælp er uvurderlig, og det er hinsides enhver diskussion, at udgiften til denne service er langt mindre end den udgift, en sygemelding medfører. Så uanset om vi ser på det økonomiske eller det menneskelige aspekt, er akut krisehjælp og psykologhjælp en god forretning!