Yngre børn er mere modtagelige for en forkølelse – sådan er det bare. Deres små kroppe bliver ganske enkelt kolde hurtigere. Små børn er ikke selv klar over, at de er ved at blive kolde, som vi voksne er. De betyder, at du som forælder altid skal sørge for at holde dem varme.

Hvordan sørger du så for, at de ikke er kolde eller for varme – men bare tilpas. Det er så vigtigt i det kolde vejr.

Vinterregel nummer 1: Lag på lag – også for babyer

Put et lag tøj mere på ved babyer og små børn, end du selv ville have taget på. Luftlommerne mellem lagene hjælper faktisk med at holde varmen inde. Lag på lag giver også mulighed for at tage noget af for at få den rette temperatur i stedet for at fryse eller være for varm. Med andre ord der skal altså mere til end en jakke over pyjamassen.

Vinterregel nummer 2: Der kan også være for mange lag

Se tommelfingerreglen ovenfor. Hvis du giver dit barn for mange lag på, kan det faktisk få dem til at blive koldere. Det er fordi for mange lag, kan få dit barn til at svede, og dette gør deres tøj vådt, og her har du med garanti en forkølelse så.

Vinterreglen nr. 3: Sådan gør du med lag på lag påklædning

Der er 3 basis lag, du skal kende – og hvilke materialer, der er godt for hvert lag.

Første lag – som er det, der er tættest på huden. Her skal du bruge uld eller for eksempel polyester. Det skal sidde tæt på kroppen, så det kan lede fugt væk fra kroppen.

Andet lag skal isolere. Her skal du kigge efter noget i uld, dun eller fleece.

Tredje lag – og typisk det ydre lag skal beskytte dit barn fra regn, sne og vind. Det kan være en vandtæt jakke eller en flyverdragt. Det er godt, hvis det er lavet med Gore-Tex, særligt hvis dit barn er meget fysisk aktiv. Tjek nettet for tilbud på flyverdragt og flyverdragt på udsalg. Regntøj, regnjakker og termotøj er også vigtigt at have.

Hvis det er vådt og koldt, skal du helst undgå bomuld, da det absorberer sved og fugt. Og vådt bomuld, hvis det er koldt ude, er ikke godt for dit barn.

Vinterregel nr. 4: Finger, tæer og ansigt skal have særlig beskyttelse

Du skal bruge tykke sokker, vandtætte og varme støvler eller termostøvler, vandtætte handsker, et tørklæde og en hat. Alle vigtige for at holde sig varm på en kold dag.

Endelig så vær sikker på, at det alt sammen passer. Det kan være fristende at presse dit barn ned i sidste års termostøvler, men tæerne skal have rum til at bevæge sig.

Husk at pakke ekstra tørt tøj – det er altid godt at have med – og så hold jer varme derude!