Her, hvor jeg bor, kan man få en voldsom, stor bøde, hvis man går på indkøb uden at have fået tilladelse via SMS. Det er nu ikke så svært at få tilladelsen, men det er irriterende hele tiden at skulle bede om den. Og samtidig giver det mig en følelse af, at jeg bliver overvåget. Totalt overvåget. Det er ikke en rar følelse. Men indkøb af dagligvarer er altså nødvendige. Fx så er det nødvendigt, at jeg køber mælk og frisk brød hver dag. Jeg kan få det hos bageren, som altid pakker tingene ind i papirsposer.

Miljøbevidst

Han er meget bevidst om den emballage, han bruger. Det skal være bæredygtig og miljøvenlig emballage. Så de dage, hvor jeg kun skal til bageren, er nemme – sådan rent indkøbsmæssigt. Men de dage, hvor jeg er nødt til at gå i supermarkedet, er det værre. For det første er udvalget af økologiske produkter meget begrænset. Også selvom det i de sidste par år har forbedret sig meget. For det andet, så har supermarkedskæderne endnu ikke fået besked på, at de skal omorganisere arkitekturen i deres forretninger.

Det er simpelthen nødvendigt, hvis vi skal holde afstand. Det er jo nogle steder helt umuligt at komme forbi en person, der ikke kan finde ud af at vælge om, det skal være pasta fra det ene eller det andet firma, han eller hun skal købe. De bliver simpelthen nødt til at gøre gangarealerne bredere. Og så bliver de nødt til at sørge for, at der er god ventilation. Nogle supermarkeder her i landet har afdelinger med rengøringsmidler i kældrene. Der er det som regel meget svært at få vejret i forvejen.

Supermarkeder og miljø

Jeg var i supermarkedet forleden. Og naturligvis kom jeg hjem med alle de ting, vi har brug for her i familien. Jeg blev dog endnu en gang overrasket over at se, hvor meget unødvendig emballage jeg egentlig går og bærer på, når jeg køber ind i supermarkedet. Ok, det er nemt at lagre kiks og krydderier i æsker, men er det egentlig nødvendigt, at kiksene eller krydderierne skal pakkes ind i lufttæt plast og papæsker? Er det nødvendigt, at jeg skal købe chips, der er pakket ind i flotte paprør? Jeg kan jo godt få chips, der smager ligeså godt i lufttætte poser.

Sandt at sige, så tror jeg ikke, at emballagen, de er pakket ind i, har nogen indflydelse på smagen. Det er det samme med tandpasta. Tandpasta bliver solgt i lufttætte tuber og papæsker. Er der virkeligt grund til det? Altså jeg mener, vi afspritter jo alligevel produkterne, når vi kommer hjem med dem.

Brug emballage smart

Jeg tror meget af den emballage, som vi bærer på, kunne undgås. Jeg tror, det er et spørgsmål om, at supermarkederne lærer, at de ikke behøver at stable alting nydeligt på hylderne. Hvis nu supermarkederne accepterer, at folk alligevel roder i kasser eller på hylder, så varerne ligger hulter til bulter, kunne de så ikke presse producenterne til at lave eller bruge mindre, men meget mere miljøvenlig emballage? Det er rigtigt nok, at papæsker er nemmere at stable end tuber. Men alligevel?