I sidste uge overraskede jeg min mand ved at besøge ham henne på universitetet. Han er professor og lidt distræt. Som mange intelligente og tænkende mennesker kan være. Han sad på sit kontor og var ved at ordne et regnskab. Som afdelingsleder skal han rapportere til fakultetets ledelse om, hvordan budgettet, de har, er blevet brugt. Og han skal begrunde, hvordan de budgetterer for det kommende semester.

Regnemaskine er livsnerven

Han bandede over den opgave. Ikke over rapporten og budgettet, men over at hans regnemaskine er ved at løbe tør for batteri. Han havde glemt at købe et nyt batteri til den. Jeg gik ind til hans sekretær og spurgte hende, om hun havde et ekstra batteri til regnemaskinen. Det havde hun, og hun gav mig det. Vi fik skiftet batteriet, og regnemaskinen fungerede igen, som om den var splinterny. Den var købt hos vores faste leverandør: https://justmore.dk/

Min mand fik sendt rapporten og budgettet i løbet af et kvarter. Jeg inviterede ham på frokost i den lille café, der ligger lige henne om hjørnet. Det var et godt tilbud, sagde han. Så vi tog jakkerne på, og han pakkede sin taske. Inden vi kom afsted, skulle han bare lige finde nøglerne til auditoriet, hvor han har undervisning efter frokost. Så er han ikke nødt til at komme tilbage til sit kontor, som ligger oppe på 7. sal.

Rodet skrivebord

På sit skrivebord, som altid er meget rodet, har han adskillige bundter nøgler liggende. Han rodede rundet for at finde nøglen til sal nr. 201. Ikke til at finde. Den lå så i et bundt, som gemte sig under en stabel fotokopier af forskellig intern korrespondance.
Jeg var egentlig ikke klar over, at der var så mange nøgler at holde styr på. Men det er mange. Han er forpligtiget til at have en kopi af alle nøglerne. Skulle én af hans kollegaer miste sin, skal han give dem kopien.

Nyttigt nøgleskab

Vi gik til frokost og fik en hyggelig times tid sammen. Da vi gik hvert til sit, tænkte jeg, at jeg godt ved, hvad jeg skal give ham i fødselsdagsgave: Den bog, han har talt om i lang tid, men ikke har fundet tid til at købe endnu – og et nøgleskab. Det roderi på skrivebordet ville jeg ikke kunne holde ud at arbejde ved. Han har vist vænnet sig til det. Han er et rodehoved. Men alligevel. Hvis nu han ikke kan finde den nøgle, som en kollega har brug for, hvad så? Er de nødt til at aflyse undervisningen? De kan jo ikke bare lige flytte hen til et andet auditorium – der er der også undervisning.
Sidst på eftermiddagen, da han kom hjem, spurgte jeg ham, om det nu var den rigtige nøgle, han havde fundet. Det havde det så ikke været. Så han måtte op på kontoret igen og finde den rigtige. Jeg spurgte ham om, hvor mange nøgler han egentlig har at holde styr på. Svaret var sådan ca. 50. Det er ikke kun til auditorierne og klasseværelserne. Det er også til kontorerne og vores mødelokaler.
Fint, så ved jeg, hvor stort nøgleskabet skal være.