Med hvilket fritidsjob kan jeg gøre en humanitær forskel? Hvis du også har stillet dig selv dette spørgsmål, så læs med her. Artiklen omhandler netop dette emne. For at få hjælp til at undersøge dette spørgsmål, har jeg i artiklen en medforfatter. Han er medarbejder i en online forretning, der formiler fritidsjob. På virksomhedens platform matches altså arbejdsgivernes ønsker og behov, med arbejdstagernes kompetencer. Dermed løses en masse små opgaver mellem privatpersoner. Ifølge virksomhedens egne holdninger er dette allerede socialt nyttigt.

Ansvar

”Ved at lade private indgå i en direkte arbejdsproces styrkes det sociale liv og den civile ansvarlighed forstærkes”, udtaler en af virksomhedens ledende medarbejdere. Efter at han har fortalt lidt uddybende om siden og det danske marked for fritidsjob, går vi sagen på kernen. Et bud er fx at arbejde i en af de samfundsnyttige cafeer der er begyndt at dukke op i de større byer såsom København. Her arbejder medarbejder frivilligt eller til en lav løn. Hele virksomheden drives ud fra ideen om at alt økonomisk overskud doneres til velgørende projekter.

Afrika

Andre af denne type socialt ansvarlige virksomheder har slet ikke økonomisk output som mål. Et eksempel er virksomheden Specialisterne. Her har næsten alle de ansatte autistiske spor hvilket medfører særlige IT kompetencer. Disse sælges til virksomheder som serviceydelse. En anden rigtig spændende dansk virksomhed der arbejder socialt ansvarligt er Baisikeli. Virksomheden opsamler brugte cykler i København. Derefter sættes disse i stand af udsatte og hjemløse københavnere. Dermed aktiveres disse arbejdsløse. Dette finansieres ved at udleje cyklerne til turister om sommeren. Derefter sendes cyklerne til Afrika, hvor de bruges af børn på vej til skole. Dermed er der tale om en win-win af den ekstraordinære klasse. Der hjælpes både arbejdsløse i Danmark og skolebørn i Afrika. Pointen i dette er ikke blot at der hjælpes, men at der hjælpes på en vedvarende måde. Midlerne opdrives ikke gennem ”tigger aktioner” men igennem at tilfredsstille et kundebehov på det frie marked. En tilgang der er holdbar – holdbar da den kan skalleres. Eksekveres i tusindvis af udgaver. Uden at penge flyttes, men ved at der skabes reel værdi.

Bliv involveret

Har du også lyst til at involvere dig i denne typer opgaver, og søger du et fritidsjob, så gå ind på www.faadetgjort.dk og se efter i en af landets største databaser for fritidsjob. Et andet bud er ifølge dagens gæst, at få et job som hundelufter. F.eks. kan du tilbyde hundeluftning i København og lade hundene komme ud af ejernes små lejligheder. Et af de let tilgængelige men meget ansvarlige jobs er nemlig det som hundepasser. Ved at sørge for, at hunde ikke kommer i hundepensioner men passes privat, er du med til at gøre en stor forskel for menneskets bedste ven.

Nu har du fået to ting. Du har set hvordan mennesker har rejst sig og ophævet deres arbejde ud over hverdagens sumpe. Hvordan almindelige mennesker gør ualmindelige ting. Samtidig har du fået en direkte adgang til selv at komme i gang. For uanset hvad du laver. Laver du det rigtigt er du med til at hjælpe nogen. Hjælpe en dreng med at gennemføre sin uddannelse. Hjælpe et dyr. Hjælpe dig selv.