Jeg er lidt fascineret, af at der er så mange mennesker, der faktisk kommer væk fra deres forbrug af cigaretter ved at dampe. De køber de der elektroniske cigaretter, som efterhånden har været på markedet en del år nu. Mange af mine bekendte damper selv. De fortæller mig, at de får en god oplevelse og undgår nikotinen. Og det er jo godt.

Lidt mistænksom

Selv må jeg nok indrømme, at jeg er en meget mistænksom person. Jeg stoler ikke på noget, jeg ikke kan finde svar på alle mine spørgsmål om. Og jeg har endnu ikke fundet svar på mit store spørgsmål vedrørende de elektroniske cigaretter: Er det farligt? De fleste, som jeg har spurgt, har givet mig ret i, at det er meget svært at sige endnu.

Deres logik bagved at foretage et skift fra almindelige cigaretter til elektroniske er, at de er sikre på, at de ikke får al den tjære og andre kemikalier ned i lungerne, som de ellers ville få med cigaretterne. Og det er muligvis deres redning. Jeg forstår udmærket deres tankegang – og jeg vil da også ønske, at jeg selv kunne tænke sådan. De nye teknologier har gjort meget for menneskeheden. Se bare på hvor hurtigt den første generation af vacciner imod Covid-19 blev udviklet. Så hvorfor skulle der ikke også være teknologiske løsninger for rygere?

Min mistænksomhed har indtil videre fået mig til ikke at holde op med at ryge almindelige cigaretter.

Nu tænker jeg anderledes

Men efter den her historie med Covid-19 og erkendelsen af at jeg skal vaccineres, har fået mig til at tænke lidt anderledes også med hensyn til rygningen. Jeg vil gerne holde op. Har længe gerne villet det. Har da også gjort nogle halvhjertede forsøg.

Med den ekstra tid, jeg har haft derhjemme, har jeg også haft tid til at tænke over tingene: Teknologi, rygestop, vacciner, fremskridt og fremtiden.

Guide til e-juice og væske?

Og jeg er næsten derhenne, hvor jeg er klar til at gå andre veje for at nå mit mål med at få rygningen ud af mit liv. Jeg fandt nemlig ved et tilfælde, en E juice guide på internettet, som beskrev, hvad det er, og hvordan man kan bruge dem. En af de informationer, jeg fik ud af den guide, var, at man faktisk kan købe e-væsker, der indeholder nikotin, og så trappe nikotinindholdet ned i et tempo, som passer til én. Og det er nok ikke en dårlig idé.

Jeg fik også at vide, at man kan købe e-væsker, der smager forskelligt. Det er her, min tvivl kommer ind i billedet: Hvad nu, hvis jeg finder en e-væske med en smag, jeg virkeligt godt kan lide. Kan jeg så blive uafhængig af at dampe senere hen? Jeg ved, at man kan få væsker, der smager af cola eller tobak. Så hvis jeg nu lige lærer mig selv at tænke på denne måde: Jeg skal finde en E cigaret smag, der smager af noget, jeg godt kan lide, men også kan købe i andre former – fx cola, så kan jeg jo gradvist vænne mig af med først nikotinen. Bagefter kan jeg erstatte dampningen med vingummi, der smager af cola. Men lige nu er det vist tid til damp!