Det er ofte en indædt tro på at jyder er meget traditionelle, og dermed ganske umoderne. En jyde er typisk en person der pløjer marken og ikke er bange for at gøre en god handel. Det forkerte syn på jyderne skyldes formegentlig ”The Julekaldender” hvor den skatte-lemfældige bonde sparer op til en julegave ved at sælge kartofler ”svort”.

Så firkantede er de færreste jyder, og der findes traditionelt set mange kreative designvirksomheder såsom bestseller, B&O og tilsvarende. En af Danmarks største designmesser, formland messen, afholdes i Herning – så helt faldet af på den er Jyderne altså ikke.

Selvom der stadig er jydekroge og masse af brændeovne, så er sidstenævnte begyndt at ændre sig. Faktisk findes der et par Jyske virksomheder der har gjort op med brændeovnen, og er startet med at designe, producere og sælge biopejse som et alternativ.

Hvad jeg har læst mig frem til, så er det egentlig ikke fordi at en biopejs erstatter en brændeovn fuldstændig. Typisk er det et produkt man bare har for hyggens skyld, eller for at give lidt varme i køligere rum som en udestue. Brændeovnen giver dog langt mere varme, og derfor er det ikke alle jyder der kan se værdien i det endnu – det er dog så småt på vej.

Som flere af de moderne jyder har fået isoleret deres huse grundigt er varmen fra en brændeovn blevet et mindre behov. Derudover er det heller ikke alle jyder der nyder at hygge, stable og slæbe brænde frem og tilbage. Det slipper man nemlig for med de flotte biopejse – de brænder nemlig på bioethanol.

En biopejs fungerer ret simpelt, den har en lille beholder hvori man hælder bioethanol. Derefter tænder man bare med en lighter – faktisk lidt ligesom en lanterne. Derefter brænder det med nogle flotte flammer. Den moderne pejs kræver ingen skorsten, og det betyder at man kan have den lige hvor man har lyst til. Med en brændeovn er skorstenen netop en forudsætning, men det er det ikke længere – og det er faktisk ikk’ så ringe endda, der er nemlig også nogle jyder der bor i lejligheder. Her er det sjældent muligt at få sig en brændeovn da netop skorstenen ikke er en del af lejlighedskomplekset, derudover er det ikke noget man bare lige kan få installeret. Det betyder alt andet end lige at der er nogle jyder der savner den ufravigelige pejs, og her er de hersens bioethanol pejse en god mulighed.

Så selvom Jyder er en helt speciel størrelse, så er der ingen der siger at de ikke kan være moderne. Forøvrigt er det heller ikke altid man går på kompromis med sin ”art” bare fordi man får en biopejs, man kan nemlig nemt forklæde den som en brændeovn. Man kan købe selve brænderne løst og indsætte dem i en eksisterende brændeovn. Dertil kan man finde noget kunstigt træ, så ligner det ganske godt. Derudover kan man faktisk købe modeller der stort set ligner brændeovne på en prik.

En ting man dog skal huske ved den typiske Jyde, det er at han ikke er sådan lige at narre, og derfor har jeg undersøgt de skorstensfrie pejse lidt nærmere. Der har været et par uheld forbundet med pejsene, og det er derfor ikke ligegyldigt hvilken en man køber. Derudover er der en del gode råd man måske skulle tage et kig på inden man køber pejsen (og det havde jo også været tilfældet med en brændeovn), derfor er et godt sted at starte med at kigge på www.bioethanol-pejs.dk. Det er også der jeg har fået en masse god information om pejsene!.