Det er oftest en god ide at sprede sin investeringsrisiko mest muligt, men til tider kan det være svært at gennemskue, hvad man rent faktisk investerer sin opsparing i. Alternativ investering kan være ren gift til tider.

Så hvor langt skal du egentlig gå i jagten på at få spredt din risiko? Når vi giver privatøkonomisk rådgivning, anbefaler vi forskellige fonde med aktier og obligationer fra hele verden, fra forskellige sektorer, obligationer med forskellige løbetider og udsteder risiko og andre forhold. Med omkring fem børshandlede fonde, som du kan købe let via din netbank, kan du til meget lave omkostninger komme op på over 3.000 aktier og obligationer, og i din depotoversigt ser du som sagt kun fem forskellige fonde. Det er ganske overskueligt og let.

Men er ejendomme gennem de tidligere så populære kommanditselskaber eller ejendomsaktier såsom Sjælsøgruppen værd at satse på? Hvad direkte investering i vindmøller eller skal du hellere købe Siemens, som handles på børsen? Er solceller i Bulgarien interessant?

Du kan tabe mere end du investerer fra start

Investering i fx ejendomme gennem et aktie- eller kommanditselskab foregå således, at der inde i selskabet lånes ganske mange penge. Falder værdien af ejendom få procent, vil dine penge stort set være svundet ind til det rene ingenting på grund af lånene.

I værste tilfælde skal du have penge op af lommen, alt efter hvordan du hæfter som investor. Har du ekstra penge til at skyde ind i projektet? Ellers kan det ende med, at du ligesom mange danske investorer er blevet offer for din egen grådighed og må sælge huset, fordi banken har smækket kassen i. Tro mig – det har vi set, når vi giver danskerne privatøkonomisk rådgivning, og jeg nævner det ikke for at provokere dig. Det er specielt farligt, hvis man mister sit job eller går ned i løn af anden årsag.

Investeringer der har fået ekstra knubs

Tabellen viser investeringer i fast ejendom fra Nasdaq OMX. Se hvor meget de er faldet i kurs – ca. 50-90 %! Tolk forsigtigt, da ei invest har udbetalt udbytte i undervejs. Pointen er blot, at værdien kan falde kraftigt, når der er lån involveret.

Kursfald i % til 10/2011

 Ændring siden 2007
Berlin IV A/S fra medio 2007 (inklusive udbytte)– 51 %
German High Street Properties A/S – fra medio 2007– 50 %
Foreningen ei invest european retail – fra primo 2007– 93 %

 

Privatøkonomisk rådgivning giver dig overblik over risiko og profit

Tit ser man, at der bliver lovet afkast på måske 12-16 % om året, men det er nærmest altid en omgang matematiske geværgreb, der gør, at afkastet er så højt – eller ser så højt ud skulle jeg måske hellere sige. Det skyldes nemlig, at der er lån indblandet i investeringerne, og jo mere lån, jo højere afkast kan der fremvises, uden at der egentlig bliver lavet om på selve aktierne – altså vi skifter ikke ejendomme, lejekontrakter eller solcelleanlæg ud.

 

Så hvis afkastet forventes at være tolv procent om året, afhænger det i høj grad af, om der er belåning og dermed risiko for dig som investor. Inden du kaster dig ud i alternativ investering, kan jeg på det kraftigste anbefale dig at få uvildig privatøkonomisk rådgivning, så du kommer til at forstå, hvor meget risiko, der er for dig som investor, og finder ud af om det overhovedet passer til dit temperament og din økonomi. Hvis du får privatøkonomisk rådgivning, kan vi hjælpe dig med at gennemskue hvor høj risikoen er, give dig et indblik i hvad risikoen kan betyde af konsekvenser for dig, og på et oplyst grundlag kan du træffe din beslutning. Tiden du bruger på privatøkonomisk rådgivning, for at gennemskue alternative investeringer, kan meget vel vise sig at være de bedste timer du har brugt, for at sikre din egen og din families fremtid.