Når man siger “Jyde”  associerer man det tit  med: nærig, skal koste gratis, det er for dyrt, det vil jeg ikke give, jeg vil kun give det halve, det er det i hvert faldt ikke værd osv. Det er til tider også en god filosofi at have. Jeg har selv kørt efter den og gør det stadig til en hvis grænse. Problemet med at være jydenærig er, at der altid bliver købt det billigste af det billigste, der findes på markedet, om det er dagligvare eller det er ny bil, elektronik m.m. Elektronikken og bilen er det helt fint at finde det billigste, det sker der intet ved. Det kan allerhøjest gå i stykker, som det som regel altid gør efter et år eller to. Dagligvaren derimod, her er det ikke altid bedst at købe det billigste. Dagligvaren består nemlig af mange ting vi putter i kroppen eller på kroppen. Derfor er det vigtig, at de ikke er fyldt med en masse kunstigt fremstillet ingredienser, her tænker jeg på E-nummer, parabener, parfumer osv. Der sker nemlig det, at når vi f.eks spiser salat, der ikke er dansk eller er økologisk, så er de tit sprøjtet med en masse sprøjtegift og det kan med tiden være med til at øge risikoen for kræft. Det er ikke kun salat, der er også mange andre ting vi bruger f.eks shampoo, hårfarve, hudpleje m.m.

Disse “farlige” dagligvarer har indtil fornyeligt været fortrukket af de fleste jyder. Hvordan kan jeg så vide det? Jo, jeg har siden jeg var 20 år købt økologisk, om det så var mælk, æg, shampoo eller noget helt andet. Siden den tid er der sket rigtigt meget inden for den økologiske verden. Da jeg startede med at købe økologisk kunne en liter økologisk mælk nemt koste 15 kr. Nu koster den stort set det samme som en almindelig mælk. Ud over prisen, så er der kommet mange flere ting, der er økologiske og flere og flere som jeg kender er også begyndt at købe økologisk. Selv mine gamle forældre køber økologisk nu. Min svigermor har endda skiftet hårfarven fra Matas ud med en økologisk hårfarve til hendes hårfarvning og den køber hun selvfølgelig fra min egen webbutik.

Det er nemlig rigtigt, jeg har min egen økologiske butik, som jeg har haft i nu 2 år. Jeg sælger mange af de ting som normalt er “farlige” for os forbruger, men mine varer er ikke på nogen måde farlige for forbrugerne, for de er alle certificeret  økologiske. Det vil sige, at du ikke finder loreal hårfarver, eller Brugsens den billige hårfarve, som helt sikkert er fyldt med parabener. Derimod finder du hårfarve uden parabener som indeholder økologiske ingredienser.

Ud fra mit kundekartotek kan jeg se, at jeg begynder at få flere og flere jyder, der køber hos mig. Før var fordelingen 70 – 15 mellem Københavner og Jyder. Nu er den mere 60-25, de sidste 15 % er fynboer. Det som jeg syntes er lidt sjovt er, at jyder faktisk er dem der køber mest hår shampoo i min shop. Måske fordi jeg bliver fundet på ordet billig shampoo på google! Eller også er de bare blevet mere bevist om, hvad de kan risikere at finde i de almindelige shampoo flasker.

Jeg håber at denne tendens forsætter og det ikke kun er økologisk shampoo online de køber, men også andre dagligvarer. Indtil videre syntes jeg i hver fald, at Jydernes mentalitet ændrer sig i den rigtig retning til, hvad de køber af dagligvarer.