Det synes måske en anelse mærkeligt at skrive om grill og sommerstemning på årets første rigtige snevejrsdag. Og hvem gider egentlig at tænde op i grillen, når hele Danmarks håndboldlandshold spiller EM finale? Det gør jeg…

For blot to år siden ville jeg have svoret, at jeg aldrig skulle stå bag en grill i regn, blæst – og i særdeleshed ikke i snevejr. I dag stod jeg så for første gang bag grillen, mens sneen langsomt dalede omkring mig, og det blev en ubetinget succes.

EM bøffer a’la Larsen

Selvom jeg ofte fortæller, at jeg griller hele året, skal jeg gerne indrømme, at regn og sne ikke er det bedste, jeg ved. Egentlig havde vi planlagt at hele familien skulle have junk i aften, men da vi i går så, at den lokale slagter solgte “EM bøffer”, var der selvfølgelig ingen vej udenom. Ungerne, som selv spiller håndbold, var ellevilde, da de så skiltet foran slagter Larsen.

Da vi kom ind i butikken og så EM bøfferne, var jeg ligeså solgt som ungerne. I dagens anledning havde slagteren skåret bøfferne ekstra store (400 gram), og trods den pebrede pris, købte vi een per mand.

Her er så stille nu

Som du sikkert har gættet, var jeg helt alene i haven i dag. Hverken ungerne, herren i huset eller naboer kom ud og fik en tår vin eller en snak over grillerierne, som de plejer, når vi griller. Det var på een gang meget mærkeligt – og rigtig dejligt.

Der var så stille. Selvom sneen kun lige kunne dække græsplænen, dannede den et isolerende lag over jorden, som gjorde alting så stille. Du kender det sikkert fra du var barn? Dengang man lagde sig i sneen og kiggede op mod himmelen, mens alt omkring een gik i stå – og alt var stille.

Udstyret skal være i orden

Foruden bøfferne var vi nødt til at købe lidt ind til grillaftenen. Grundet vejret havde vi ikke mod på at tænde op i kulgrillen, der ville være for lang tid om at varme op – og da det er ved at være lidt tid siden, vi sidst har haft gang i gas’en, købte vi for en sikkerheds skyld en gasflaske og en pose lavasten til grill.

Overvejer du selv at grille om vinteren, kan jeg varmt anbefale at bruge gasgrillen frem for kul. Ihvertfald, hvis du vil undgå at skulle ind og ud af huset hele tiden. Med en gasgrill og et trådløst stegetermometer kan du rent faktisk nøjes med at gå til grillen, når du lægger maden på, når den skal vendes, og når den er færdig.

Jysk Lune

Da håndbolddrengene havde sikret sig guldet og maden lagt sig, hvor den skulle, gik vi allesammen en tur rundt i kvarteret. Stilheden blev kun afbrudt af børn, der legede i sneen og et par enkelte biler, der kørte forbi os.

Efter den korte spadsertur gik vi om på terrassen og tændte igen grillen, så vi kun varme os omkring den. Selvom brændovnen stod tændt i stuen, var grillen på det tidspunkt et helt naturligt samlingssted for hele familien.

Jeg håber, at de andre fik smag for vintergrilleriet og vil gøre mig selskab, næste gang vi griller i sneen.